Naša ponudba

Osnovni podatki

Turistična kmetija Plaznik

Bistra 14
2393 Črna na koroškem

Tel.: 02 82 38 022Ponudba okolice

KMETIJA OSOJNIK - KONJEREJA

Bližnja in širša okolica je zelo pestra. Le streljaj stran, na sosedovi kmetiji »Pri Osojniku« se ukvarjajo s konjerejo, kjer naše goste (po predhodnem dogovoru) z veseljem sprejmejo in pokažejo svoje konje ameriške pasme Appaloosa.

KNEZOV MLIN

Do starega knezovega mlina vodi lepa sprehajalna pot, kamor prispete po 15 – 20 minutah hoje. Mlin je skrit ob robu gozdne jase, mimo pa žubori potok Bistra. 

knezov mlin

NAJEVSKA LIPA

Na Ludranskem vrhu pri Najevniku stoji mogočna Najevska lipa – mati vseh lip, ki šteje okoli 700 – 800 let. Pod njeno krošnjo se vsako leto zberejo slovenski državniki. 

Najevska lipa

PARTIZANSKA BOLNICA B/11

V naši bližini se nahaja tudi partizanska bolnica, ki je še vedno zelo dobro ohranjena. Dostop je možen peš (1,5 ure) ali z avtom in nato še par minut peš.

ČRNO JEZRO

Dobro skrito majhno jezerce leži pod najvišjim vrhom Smrekovca. Zanimivo je zaradi svoje majhnosti in skrite lokacije, o njem pa kroži tudi več legend. 

Črno jezero

KRAJINSKI PARK TOPLA

Topla je lepa alpska dolina, kjer so tipični koroški »celki« (zaokrožene družinske kmetije). Ob vstopu v dolino pa je urejen tudi čebelarski muzej.

PLANINE

Kmetija Plaznik se nahaja v dolini, ki je izhodišče za več koroških vrhov: Smrekovško pogorje (Smrekovec, Krnes, Komen, razgledni stolp na Travniku, Bela peč…), Raduha, Olševa, Peca z votlino kralja Matjaža…

kralj Matjaž

Peca

RUDARSKI MUZEJ ČRNA

Muzej je postavljen na prostem v samem centru Črne, kjer je prikazan del rudniške mehanizacije in opreme, ki so jo nekoč uporabljali v rudniku svinca in cinka.

TURISTIČNI RUDNIK MEŽICA

Rudnik svinca in cinka Mežica si lahko ogledate z vlakcem (del poti peš), zanimiv pa je tudi ogled rudnika s kolesom.

ETNOLOŠKA ZBIRKA ČRNA

Ko obiščete etnološko zbirko se z mislimi preselite v čase ko še ni bilo elektrike, telefona in interneta. V prostorih bivše pošte so predstavljeni eksponati, ki so jih domačini uporabljali pri delu in vsakdanjem življenju v 19. in prvi polovici 20. stoletja.